Header2

Lerkulans Hundcenter


På Lerkulans Hundcenter koncentrerar vi oss på hundträning, kurser, både med oss och externa instruktörer som vi känner förtroende för. Vi hyr även ut vår träningshall som är utrustad med bra underlag och en full agilitypark. Vår sakkunniga för agilityn är Maria Alexandersson som vi har fullt förtroende för.
Läs mer om hallen här

Lerkulans Hundcenter ligger i Skinnskatteberg, Västmanland. Det är gångavstånd till byn där det finns en ICA- och en Konsumaffär, korvkiosk, pizzeria, med mera. Det finns möjligheter till promenader med din hund i många olika miljöer och terränger. Vi har tillgång till bra spårmarker, både för person- och viltspår. Vi kan även ordna marker för apportering, vatten, fält med mera. Våra får och vallhagar ligger endast tio minuter med bil från centret. Hör av dig om du vill veta mer!
info@lerkulanshundcenter.se

Vi har även tre övernattningsrum som man kan hyra, så varför inte boka in en helg där ni kan träna lydnad, rallylydnad, agility, freestyle, nosework, eller någonting annat i vår hall och sedan övernatta. I anslutning till övernattningsrummen finns ett fullt utrustat kök. I köket finns även utrymme att softa på kvällen och hundar är välkomna överallt.
Läs mer om rummen här.

Som samarbetspartners har vi  Lindesbergs Hundcenter. 

I anslutning till vår träningshall så har  Lindesbergs Hundcenter en filial till sin butik i våra lokaler. De har öppet  tisdagar 15.00-17.00 och onsdagar 16.00-17.45 samt efter önskemål. De annonserar sina kampanjer regelbundet på vår FB-sida
Läs mer om Lindesbergs Hundcenter här

Är du nyfiken på vårt kursutbud titta här

Om Lotta

Jag är nog vad man kan kalla en hundnörd. Min passion ligger i hundträning och jag drivs av att hela tiden förstå mer om hur hunden fungerar.

Jag är uppvuxen med hund och min första egna hund, en tervueren vid namn Jascha kom till mig 1990. Sedan dess har hund upptagit en stor del av mitt liv. Grunden för mitt intresse lades inom SBK där jag varit instruktör och sedermera lärare. Jag fick en bra skola med bra klubbkamrater och jag tävlade i sök och lydnad på elitnivå.

Jag har jobbat med hund sedan 1997 och 1999 startade  jag och min kollega och vän AnneCharlotte Bengtsson Hundforum i Norrköping. Jag lärde mig otroligt mycket under de 10 år som vi jobbade och tränade tillsammans.

Sedan styrde jag kosan mot Stockholm och Hundens Hus. En härlig tid med massor av jobb och mycket ny kunskap. Som ansvarig för hundpsykologutbildningen och med arbete framförallt på yrkesutbildningarna så har jag fått utveckla min pedagogik och jag har lärt mig så mycket av eleverna på de olika utbildningarna. Problemhundsarbetet har givit mig mycket  inom ämnet inlärning och fått mig att på allvar fundera över etiken i all form av hundträning.  

Det som ligger mig varmast om hjärtat när det gäller min egen träning är vallning, preparatsök, spår och lydnad.  Jag är fortfarande lika fascinerad varje gång jag går ett spår med Hedvig eller sätter igång Tilda på ett sök. Hur sjutton funkar det? Hur kan deras nos vara ett sånt fantastiskt redskap? Sen är det det här med vallningen, det får mig glädjas, våndas och vilja träna lite, lite till bara......

Precis som med preparatsöket är vallningen så komplext och innehåller så många delar, samt att du jobbar med en hund som är i sin instinkt så det sjunger om det. Härligt, roligt och utmanande.

Sommaren 2018 startade jag Lerkulans coachcenter som är en plattform för min coachande verksamhet där jag jobbar med såväl livs-, hundägar- och tävlingscoachningar. 
Läs mer om Coachcentret här!

Utbildningar
Här kommer lite om mina utbildningar. Jag skriver inte om alla föreläsningar och korta utbildningar jag gått. Jag ser till att jag är uppdaterad gällande det som händer inom hundträning, inlärning och beteende.

 

  • Instruktör SBK
  • A-instruktör SBK-97
  • Hundkurator, Hundens Hus - 99
  • Lärare SBK -04
  • Bollvallningsinstruktör-2010
  • Rallylydnadsinstruktör-2010
  • Grundkurs Coachning, Coach 2 Coach – 2011
  • Noseworkinstruktör – 2014
  • Preparatsöksinstruktör för SWDI, Grimsö,- 2014/2015
  • Certifierad Coach för House of Coaching 2016-2018


 

Föreläsningar med bl.a
Ken Ramirez, Kathy Sdao, Lasse Fält, Cilla Danielsson, Björn Forkman, Tobias Gustavsson, Per Jensen, Kenth Svartberg, Sophia Yin, Eva Bodfält, Maria Brandel, Niina Svartberg, Curt Blixt, Karolina Westlund,

Ett urval av instruktörer jag tränat för:
Maria Brandel, Niina Svartberg, Kenth Svartberg, Peter Nilsson, Jessica Åberg, Jens Frank, Tobias Gustavsson,

Som sagt detta är ett urval och det finns fler personer som inspirerat/inspirerar mig att fortsätta lära.


Mina hundar:
Idag har jag fyra hundar Tilda, Hedvig, Signe och My

Tilda 9 år. Min Tilda hon tog mitt hjärta vid första ögonkastet när hon som 4-månaders valp stog i en hundgård. Med lite (läs mycket) övertalning så fick jag ta henne av Peter och Malin som fodertik. Tilda har lärt mig allt jag kan om vallning och hon är en härlig hund som alltid ställer upp och vill alltid jobba lite mer. Hon är godkänd i preparatsök på etikett björn. Godkänt vp samt tävlad i Ik1

Hedvig 5 år år. Dotter till Tilda och Jamie. Jag hade kullen hemma och hade nog bestämt mig direkt att den lilla damen vill jag behålla. Vallmässigt är hon en talang, orädd, lyhörd och med mycket driv. Förutom vallningen så är det spår som vi håller på med och denna lilla dam har varit markbunden från första början och spår är väldigt naturligt för henne. Jag jobbar även med Hedvig i preparatsök. Hon är certiferad steg 2 besiktningshund för viltskadecenter, på björn, varg och lo.
Hedvig tävlas i Vallning Ik2 och är uppflyttad till klass 3 i lydnad.

Signe 5 år. Signe min lilla terrier. Hon kom till oss från hundstallet i dec 2012. Hon är allt vad en terrier skall vara, bestämd, kärleksfull, envis, polis, med en arbetsmotor som är stoor. Hon har verkligen lärt mig mycket om små hundar. Att det kan rymmas så mycket hund i en så liten kropp. Hon är en begåvning på hundspråk och hon har många fans runt om.

My 8 månader
My, dotter till Hedvig och barnbarn till Tilda. My är snabb, och hon har en stor förmåga att koncentrera sig. Jag har börjat lite smått med vallning, nosarbete och lydnad med henne och jag ser med spänning fram emot att se hur långt vi kommer. Fortsättning följer. 


Klicka på bilderna nedanför för att förstora.

Om Peter

Jag jobbar med hund och lever med en flock hundar och det är så jag vill ha det. Sedan jag var liten har hundar varit en del av mitt liv. År 2000 kom min första Border Collie in i mitt liv, Ville. Tillsammans med Ville började min väg inom vallningen. Ville var en mycket tålmodig och förlåtande hund då jag gjorde många experiment för att hitta de rätta arbetsmodellerna som skulle passa mig och min hund. De arbetsmodeller jag en gång i tiden lärde mig passade inte riktigt mig och min hund. Därför skapade jag egna arbetsmodeller och förklaringsmetoder efter egen erfarenhet och inspiration av andra duktiga instruktörer som jag mött genom åren.

Min upplevelse var att de äldre arbetsmetoderna var att man gjorde det svårt för den unga hunden och att man tränade en hund som var i stress. Idag arbetar jag med att få hunden avslappnad vilket garanterar att hunden är mer trygg och får då en snabbare inlärningstid.
Jag har jobbat med vallning sedan 2001 och har hela tiden strävat efter förståelse för hur hunden fungerar och varför den gör som den gör. I min roll som instruktör, ett jobb som jag trivs väldigt bra med så arbetar jag efter att hitta så bra förklaringsmodeller som möjligt. Träningsmetoderna inom vallning utvecklas hela tiden och den stora utmaningen för mig ligger i att hitta samarbetet mellan hund och förare och att inte lägga fokus på att hindra eller skrämma hunden.
Parallellt med jobbet som instruktör och domare så har jag min egen träning och tävlingsverksamhet. Jag har varit i England, Skottland och Wales för att träna, tävla, titta på bra hundträning. Jag har träffat bra valltränare så som Derek Scrimgeour, Bobby Dalziel, Kevin Evens, Glyn Jones och Paul Tomkins samt många andra.
Jag tävlade mitt första SM i fårvallning och SM i nötvallning 2005 med Ville, och med honom följde ytterligare två SM i fårvallning. Med Tarzan och Jamie har jag tävlat både SM och Sverigecupen. Dessvärre finns inte Ville och Tarzan i livet längre och det är en stor saknad för mig.

När allting stämmer under ett jobb med hunden eller när jag upplever ett flow under en tävling då vet jag varför jag arbetar med det jag gör. En sammanfattning av den känslan skulle jag kalla det ultimata samarbetet
2015 startade jag och min syster Lotta Nilsdotter Lerkulans Hundcenter som vi idag driver tillsammans. Lotta och jag har haft många djupa diskussioner om hundträning vilket har inspirerat mig i min roll som instruktör inom vallning.

Idag har jag 8 hundar och driver Lerkulans Vallcenter med min sambo Stina.

Här kan du läsa mer om Peter och hans verksamhet på Vallcentret

Våra instruktörer