Header del 1

Lerkulans Hundcenter


På Lerkulans Hundcenter koncentrerar vi oss på hundträning, kurser, både med oss och externa instruktörer som vi känner förtroende för. Vi hyr även ut vår träningshall som är utrustad med bra underlag och en full agilitypark. Vår sakkunniga för agilityn är Maria Alexandersson som vi har fullt förtroende för.
Läs mer om hallen här

Lerkulans Hundcenter ligger i Skinnskatteberg, Västmanland. Det är gångavstånd till byn där det finns en ICA- och en Konsumaffär, korvkiosk, pizzeria, med mera. Det finns möjligheter till promenader med din hund i många olika miljöer och terränger. Vi har tillgång till bra spårmarker, både för person- och viltspår. Vi kan även ordna marker för apportering, vatten, fält med mera. Våra får och vallhagar ligger endast tio minuter med bil från centret. Hör av dig om du vill veta mer!
info@lerkulanshundcenter.se

Vi har även tre övernattningsrum som man kan hyra, så varför inte boka in en helg där ni kan träna lydnad, rallylydnad, agility, freestyle, nosework, eller någonting annat i vår hall och sedan övernatta. I anslutning till övernattningsrummen finns ett fullt utrustat kök. I köket finns även utrymme att softa på kvällen och hundar är välkomna överallt.
Läs mer om rummen här.

Som samarbetspartners har vi  Lindesbergs Hundcenter. 

I anslutning till vår träningshall så har  Lindesbergs Hundcenter en filial till sin butik i våra lokaler. De har öppet  tisdagar 15.00-17.00 och onsdagar 16.00-17.45 samt efter önskemål. De annonserar sina kampanjer regelbundet på vår FB-sida
Läs mer om Lindesbergs Hundcenter här

Är du nyfiken på vårt kursutbud titta här

Om Lotta

Jag är nog vad man kan kalla en hundnörd. Min passion ligger i hundträning och jag drivs av att hela tiden förstå mer om hur hunden fungerar.

Jag är uppvuxen med hund och min första egna hund, en tervueren vid namn Jascha kom till mig 1990. Sedan dess har hund upptagit en stor del av mitt liv. Grunden för mitt intresse lades inom SBK där jag varit instruktör och sedermera lärare. Jag fick en bra skola med bra klubbkamrater och jag tävlade i sök och lydnad på elitnivå.

Jag har jobbat med hund sedan 1997 och 1999 startade  jag och min kollega och vän AnneCharlotte Bengtsson Hundforum i Norrköping. Jag lärde mig otroligt mycket under de 10 år som vi jobbade och tränade tillsammans.

Sedan styrde jag kosan mot Stockholm och Hundens Hus. En härlig tid med massor av jobb och mycket ny kunskap. Som ansvarig för hundpsykologutbildningen och med arbete framförallt på yrkesutbildningarna så har jag fått utveckla min pedagogik och jag har lärt mig så mycket av eleverna på de olika utbildningarna. Problemhundsarbetet har givit mig mycket  inom ämnet inlärning och fått mig att på allvar fundera över etiken i all form av hundträning.  

Det som ligger mig varmast om hjärtat när det gäller min egen träning är vallning, preparatsök och spår.  Jag är fortfarande lika fascinerad varje gång jag går ett spår med Hedvig eller sätter igång Tilda på ett sök. Hur sjutton funkar det? Hur kan deras nos vara ett sånt fantastiskt redskap? Sen är det det här med vallningen, det får mig glädjas, våndas och vilja träna lite, lite till bara......

Precis som med preparatsöket är vallningen så komplext och innehåller så många delar, samt att du jobbar med en hund som är i sin instinkt så det sjunger om det. Härligt, roligt och utmanande.

  Om ett tag kommer antagligen texten om mig vara förändrad och ha utvecklats åt det håll passionen inom ämnet hund drivit mig.

Utbildningar
Här kommer lite om mina utbildningar. Jag skriver inte om alla föreläsningar och korta utbildningar jag gått. Jag ser till att jag är uppdaterad gällande det som händer inom hundträning, inlärning och beteende.

 

 • Instruktör SBK
 • A-instruktör SBK-97
 • Hundkurator, Hundens Hus - 99
 • Lärare SBK -04
 • Bollvallningsinstruktör-2010
 • Rallylydnadsinstruktör-2010
 • Grundkurs Coachning, Coach 2 Coach – 2011
 • Noseworkinstruktör – 2014
 • Freestyleinstruktör-2014
 • Preparatsöksinstruktör för SWDI, Grimsö,- 2014/2015
 • Coachutbildning för Cilla Danielsson och Jörgen Danielsson 2016-2018


 

Föreläsningar med bl.a
Ken Ramirez, Kathy Sdao, Lasse Fält, Cilla Danielsson, Björn Forkman, Tobias Gustavsson, Per Jensen, Kenth Svartberg, Sophia Yin, Eva Bodfält, Maria Brandel, Niina Svartberg, Curt Blixt, Karolina Westlund,

Ett urval av instruktörer jag tränat för:
Maria Brandel, Niina Svartberg, Kenth Svartberg, Peter Nilsson, Jessica Åberg, Jens Frank, Tobias Gustavsson,

Som sagt detta är ett urval och det finns fler personer som inspirerat/inspirerar mig att fortsätta lära.


Mina hundar:
Idag har jag tre hundar Tilda, Hedvig och Signe

Tilda8 år. Min Tilda hon tog mitt hjärta vid första ögonkastet när hon som 4-månaders valp stog i en hundgård. Med lite (läs mycket) övertalning så fick jag ta henne av Peter och Malin som fodertik. Tilda har lärt mig allt jag kan om vallning och hon är en härlig hund som alltid ställer upp och vill alltid jobba lite mer. Hon är godkänd i preparatsök på etikett björn. Godkänt vp samt tävlad i Ik1

Hedvig 4 år år. Dotter till Tilda och Jamie. Jag hade kullen hemma och hade nog bestämt mig direkt att den lilla damen vill jag behålla. Vallmässigt är hon en talang, orädd, lyhörd och med mycket driv. Förutom vallningen så är det spår som vi håller på med och denna lilla dam har varit markbunden från första början och spår är väldigt naturligt för henne. Jag jobbar även med Hedvig i preparatsök. Hon är certiferad steg 2 besiktningshund för viltskadecenter, på björn, varg och lo.
Hedvig tävlas även inom lydnad jag har startat henne två ggr under 2016 där hon tagit första pris i lkl 1 och lkl 2, planen är lkl3 under hösten 2016. I vallning har hon under 2016 tagit sitt vp tävlats i Ik1 och Ik2.

Signe 4 år. Signe min lilla terrier. Hon kom till oss från hundstallet i dec 2012. Hon är allt vad en terrier skall vara, bestämd, kärleksfull, envis, polis, med en arbetsmotor som är stoor. Hon har verkligen lärt mig mycket om små hundar. Att det kan rymmas så mycket hund i en så liten kropp. Hon är en begåvning på hundspråk och hon har många fans runt om.

Klicka på bilderna nedanför för att förstora.

Om Peter

Jag jobbar med hund och lever med hund och det är så jag vill ha det. Sedan jag var liten har hundar varit en del av mitt liv. År 2000 kom min första Border Collie in i mitt liv, Ville. Tillsammans med Ville började min väg inom vallningen. 

Jag har jobbat med vallning sedan 2001, och har hela tiden strävat efter förståelse för hur hunden fungerar och varför den gör som den gör. I min roll som instruktör, ett jobb som jag trivs väldigt bra med så jobbar jag efter att hitta bra förklaringsmodeller. Träningsmetoderna inom vallning utvecklas hela tiden och den stora utmaningen för mig ligger i att hitta samarbetet mellan hund och förare, och att inte lägga fokus på att hindra eller skrämma hunden.

Parallellt med jobbet som instruktör och domare så har jag min egen träning och tävlingsverksamhet. Jag har varit i England, Skottland och Wales för att träna, tävla, titta på bra hundträning och träffa bra valltränare så som, Derek Scrimgeour, Bobby Dalziel, Kevin Evans och Paul Tomkins.

Jag tävlade mitt första SM i fårvallning 2005 med Ville, och med honom följde ytterligare två SM i fårvallning, samt ett SM i nötvallning. Med Tarzan tävlade jag SM fyra gånger och med Jamie har jag tävlat Sverigecupen. 

När allting stämmer under ett jobb med hunden eller när jag upplever flow under en tävling, då vet jag varför jag jobbar med det jag gör. En sammanfattning av den känslan skulle jag kalla Det Ultimata Samarbetet.

Under 2013-2014 påbörjade jag en utbildning till hundpsykolog vid Hundens Hus i Stockholm, jag räknar med att vara klar våren 2015. Jag valde att fördjupa mina kunskaper inom problembeteenden så som rädsla, aggression och stress för att utveckla vallträningen ytterligare. Jag jobbar även med hundar med problembeteenden utanför vallningen.

Med Lerkulans Hundcenter ser jag fram emot att utveckla den pedagogiska biten av vallningen, min egen träning, problemhundsarbetet och ge mig in på nya icke upptrampade stigar inom hundvärlden. Idéerna är många och nu finns det en bra plattform för att realisera dom.

Mina hundar
Idag har vi Ville, Myran, Tarzan, Fredde, samt mina arbetshundar;

Jamie 4 år. Jag såg Jamies pappa i Wales under en tävling och frågade ägaren om det fanns några valpar efter honom. Det fanns en kull och jag åkte iväg till en charkuteriaffär och där fanns Jamie och hans syskon bakom disken. Han följde med till Sverige och har varit min följeslagare sedan dess.
Jamie är väldigt samarbetsvillig och vallningen ligger naturligt för honom. Utanför träningen och jobbet så är han där jag är, en kamrat i dess rätta bemärkelse.

Roy 1 ½ år. Tildas och Jamies son, en intensiv hund. Har en stark motor, stort mod, naturlig pondus och är väldigt självklar i arbetet. Han är stresstålig och har behövt övertygas om att samarbete är en bra sak.
Utanför arbetet är han intensiv, vill göra saker men börjar hitta lugn och ro. Han utbildas även i spår och sök.

Haley 4 mån. Min första Working Kelpie är bara fyra månader gammal. En frisk fläkt, väldigt lätt att tycka om och har en bra på- och avknapp. Det skall bli spännande att börja jobba med henne och se hur hon utvecklas som vallhund. Spårträningen är redan påbörjad där visar hon en stor naturlighet.

Klicka på biderna nedan för att förstora.

Våra instruktörer