Hem

Människans bästa vän, det är det hunden brukar kallas. Visst stämmer det också. Har man en hund så har man alltid en vän som, oavsett vad som händer runt omkring, alltid ställer upp och som alltid blir glad när man kommer in genom dörren.

Frågan är om människan är hundens bästa vän? I många fall så är det definitivt så, i andra så är det tyvärr långt ifrån sanningen. På den här sidan ska vi gå igenom saker som kan göra dig till en bättre hundägare och som kan leda till att du kan bära epitetet – hundens bästa vän – med stolthet. Välkommen!


Valpkurs

Det finns stora fördelar med att anmäla sig till en valpkurs i Stockholm som nybliven hundägare. Vid en valpkurs så får man lära sig grunderna i att kommunicera med hunden och man får även träna på olika saker som i framtiden skapar en hund som vet vad den ska göra i olika situationer.

Att alla hundar är unika är ett faktum och detta gör att de erfarna instruktörerna anpassar valpkursen utifrån hur din hund beter sig. Det som fungerar för en hund kan vara väldigt dåligt för en annan. Instruktörerna tar sig tid och anpassar övningarna för att passa er.

Valpkursen sker löpande i några veckor och lever man i en familj så uppmuntras man att delta flera stycken: alla behöver lära sig att hantera den nya familjemedlemmen och få värdefulla tips kring hur denne ska tas om hand. Vid en valpkurs så tränar hunden även upp sin sociala förmåga, detta samtidigt som du som husse/matte får en möjlighet att stifta nya bekantskaper.


Hundfoder

Rätt hundfoder är en nyckel till att få en pigg, glad och välmående hund i övrigt. Väljer man fel hundfoder så syns detta på hunden som blir trött, inaktiv och som gärna lägger på sig några kilon. Det kan också synas på pälsen om en hund serveras rätt hundfoder: den får en lyster som signalerar ett välmående.

Att välja rätt foder handlar väldigt mycket om att prova sig fram. Rent initialt så kan man med fördel rådfråga både uppfödare och personalen i djurbutiken, men till syvende och sist så handlar det dock om vad din hund må bra av – och även vad som passar för din egen ekonomi.

Ett råd, oavsett om du väljer torrfoder, konserver eller färskfoder, är att alltid välja ett foder med en högre kötthalt. Ett annat råd gäller hur du serverar maten. Tänk på att din hund mår bra av regelbundna måltider och att den inte ska småäta. Det tenderar att både ge dålig tänder och en massa extrakilon. Att stå emot de där hundögonen som vill äta upp era matrester är viktigt! Ger ni hunden dessa så handlar det om en björntjänst.


Veterinär

Veterinär är ett viktigt yrke där man som yrkesman undersöker, ställer diagnoser och behandlar djur som blivit sjuka eller skadade. Att vara veterinär innebär att man arbetar på ett djursjukhus och tar emot exempelvis hundar, katter eller kaniner på plats i lokalerna.

Man kan dock även arbeta som veterinär med inriktning på att behandla större djur inom jordbruk och där man åker ut för att undersöka exempelvis grisar, hästar och kossor. Som veterinär kan man utöver detta även söka sig till en mer kontrollerande del. Genom att oanmält besöka exempelvis slakterier kan en veterinär både säkerställa kvaliteten på det kött vi lägger på våra tallrikar och samtidigt se till att djuren har det bra och att de lagar och regler som finns följs.

Många veterinärer i Stockholm söker sig även efter avslutad utbildning – som för övrigt motsvarar 5.5 år på universitet eller högskola – till arbete med forskning. Som veterinär ställs man även inför väldigt tuffa beslut som innebär att ett djur ibland måste avlivas. En känslosam del av yrket.